zaterdag 30 november 2013

SINTERKLAASTRADITIE


pepernoot by Ewwiej
Ben je ook zo verzot op pepernoten? Oké, het is niet het meest verantwoorde tussendoortje, maar zo nu en dan een handje pepernoten kan best. Je kunt ze natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook zelf bakken! Niet alleen heel lekker, maar ook leuk om samen te doen op een koude middag.
Hier vind je een eenvoudig pepernotenrecept:
Ingrediënten
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • Speculaaskruiden (of kaneel en gemalen kruidnagel i.p.v. speculaaskruiden)
  • melk
  • Bakpapier
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Kneed de boter, de suiker, de (speculaas)kruiden en het zelfrijzend bakmeel goed door elkaar.
  • Voeg een beetje melk aan het mengsel toe, zodat het deeg lekker smeuïg wordt.
  • Leg bakpapier op de ovenplaat.
  • Maak van het deeg kleine balletjes. Het geeft niks als ze niet allemaal even groot zijn!
  • Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat.
  • Bak de pepernoten zo’n 15 tot 20 minuten tot ze gaar zijn.


Tips
  • Vers zijn de pepernoten natuurlijk het lekkerst, maar in een afgesloten koektrommel kun je de pepernoten 2 tot 3 dagen bewaren. Daarna zijn ze niet zo lekker meer.
  • Maak uit het beslag koekjes met koekvormpjes. Het zijn dan geen pepernoten, maar pepernotenkoekjes!
  • Je kunt de afgebakken pepernoten (of pepernotenkoekjes) versieren met glazuur, chocoladesnippers en koekversiersel (kijk in de supermarkt in het vak bij de taartversieringen).

Geen opmerkingen: