dinsdag 25 februari 2014

Een dagje op Musica: maandag

Een beetje zenuwachtig en onwennig maar goed gemutst en goed gepakt staat iedereen te popelen om te vertrekken naar Neerpelt, Dommelhof.  Eindelijk vertrekken we op  musicaklassen. 
Na een vlotte busreis worden we warm onthaald door Pak Yan en David onze docenten voor deze week.  Als alle koffers verzameld zijn mogen we even uitwaaien in het bos.  Een zalig lentezonnetje  maakt dat iedereen naar hartenlust kan ravotten.  Wanneer ook de school uit Lebbeke aangekomen is , wordt het tijd om erin te vliegen!
Een geleide wandeling door het klankenbos maakt al onze zintuigen wakker.  Hoor je de stilte in de stiltecabine?  Voel je de geluidstrillingen op de klankenstoel?  Zie je de bomen dansen op het ritme van de geluidsgolven?  Hoe laag klink de grootste fluit ter wereld?…   Een leuke ontdekkingstocht.
Zonder al echt te weten wat ons te wachten staat gaan we verder op verkenning naar het thema.  Verandering, metamorfose in dans, muziek, ritme en.. koken!                                          
Durf ik initiatief nemen en een ander in de ogen kijken, even bevriezen en weer ontwaken uit de stilstand om van richting te veranderen en nu te volgen wat een ander aangeeft?  Er groeit een dans vol dynamiek.             Daarna bekijken we een maiskorreltje eens van dichtbij.  Hard, geel, klein, blijft stil liggen op tafel, onsmakelijk.  We schudden enkele korrels in een verhitte pan en wachten wat er gaat gebeuren… Zachte, witte, grotere, donzige vlokken schieten de lucht in!  Vangen, rapen, proeven!  Wat een metamorfose!         We maken muziek op xylofonen en metalofonen .  Even vrij experimenteren verandert al snel in geleid op zoek gaan de mogelijkheden van ritme en geluid.  De muziek verandert van luid naar stil, van snel naar traag.  Een dirigent houdt ons alert en geconcentreerd.                                                          
We zetten ons in een kring en zien allemaal in onze fantasie de prachtigste bal liggen.  We geven deze bal zonder woorden door aan de volgende in de kring.  Onze bewegingen maken de bal steeds groter en zwaarder.  Zou dit experiment ook lukken met een geluid of woord dat we doorgeven?  Kunnen we de verandering in beweging en geluid ook omkeren?  Een leuke ontdekkingstocht!

Een avond vol gezelschapsspelletjes, samen zijn met vrienden, een kaartje schrijven naar huis, even lekker napraten in een hoekje,… Een gezellige, ontspannen avond sluit de eerste musicadag af.

3 opmerkingen:

Michel Campers zei

Zeer leuk om deelgenoot te kunnen zijn van deze musicaklassen via de vele foto's en de filmpjes. Veel lachende gezichten en dikke duimen zijn de getuigen dat de kinderen zich opperbest vermaken.
Een bijzonder woordje van dank aan de begeleidende leerkrachten!
Papa van Seb.

Michel Campers zei

Dikke duimen en lachende gezichten zijn de getuigen van het plezier dat onze kinderen hebben tijdens deze Musicaweek. Speciaal woordje van dank voor de begeleidende leerkrachten!
Papa van Seb

Anoniem zei

Geweldig om te lezen wat jullie allemaal op één dag doen. Haha en zo te zien aan jullie handen is het een kij goei speelbos! Ravotten maar Rune!!! Je mama, papa en Liesel!